Vacanța mea în Zanzibar, o EXPERIENȚĂ interesantă (III)

Posted on Locație 10min citire

Puteți servi prânzul sau să vă răcoriți în diverse localuri, aveți mare grijă dacă alegeți să mâncați de la vânzătorii ambulanți pe stradă, noi nu am îndrăznit, nu este tocmai cel mai recomadat, din cauza temperaturilor ridicate de afară, a mediului destul de insalubru și pentru că igiena nu este tocmai un punct forte aici. Dar, e alegerea voastră …. ☺

După ce ne-am plimbat și am cumpărat câteva suveniruri, ne-am răcorit în fostul club britanic, și de acolo, ghidul nostru Almas, extrem de bine ancorat în informații, (căci țin să menționez, că în fiecare tur în care am fost, am avut ghid privat, mașină și șofer doar pentru noi iar prețurile sunt rezonabile). Ghidul nostru ne-a însoțit și am traversat împreună cu o barcă locală, timp de 30 minute, către Prison Island, ”casa” broaștelor țestoase. Aici trăiesc undeva la peste 150 de broaște țestoase, povestea începând de la 2 perechi de broaște aduse din Seychelles, de sultanul Omanului. Cea mai în vârstă broasca țestoasă are 156 de ani și este un mascul. Am să vă las câteva poze, un loc care este proprietate privată acum, guvernul doar colectează taxele. Locația a fost la un moment un superb resort, acum din păcate în paragină.

Select images from your library

O altă excursie pe care am făcut-o și am zis că e musai să o experimentăm, a fost cea de snorkeling, în apele limpezi ca și cristalul din jurul insulei Mnemba. Renumită pentru nisipul fin și apa de un albastru/verde incredibil, în care zeci de specii de pești colorați îți încântă ochii, este un adevărat balsam pentru suflet. Am servit fructe reci pe malul acestei superbe insule și ne-am bucurat de culorile fantastice ce se vedeau în jurul nostru.

Vezi Galerie

În zilele fără excursii, ne-am plimbat de-a lungul plajelor și la flux și la reflux, am ales zile de pauză între excursii, ca să ne delectăm cu priveliștea și spectacolul oferit de flux și reflux, de briza oceanului, de o nucă de cocos savurată în tihnă la umbra palmierilor. În fiecare dimineață, am coborât pe malul Oceanului să așteptăm răsăritul, și de fiecare dată ne-am bucurat de culorile extraordinare ale începutului de zi, de felul fantastic în care lumina se reflectă în verdele vegetației, în apa Oceanului și în nisipul alb, un spectacol superb. 

Vezi Galeria

Nu există loc în lumea asta unde am ajuns și să nu întreb primul lucru: ”De unde se poate vedea răsăritul de aici?” ☺. Iubesc răsăritul, iubesc freamătul de dezmorțire al zilei, culorile și vibe-ul începutului de zi, energia fiecărei șanse pe care o primim în fiecare dimineață când ne trezim.

Revenind ”acasă” unde era reședința noastră dragă pentru cele 7 nopți în Zanzibar, am să spun că eram la 7-8 min de mers cu mașina de Paje, unde este zona comercială. Costul taxiului este de 4$ dus întors, iar șoferul te așteptă, un timp rezonabil de 30 min. Nu uitați, totul se engociază cam cu 30-40% mai jos, deci nu cedați din prima, nu vă așteptați la lux, este praf peste tot, este cald, bate soarele, veți găsiți chestii tradiționale, multe făcute manual de localnici dar ăsta e și farmecul, să îți duci cu tine, amintiri cu energia locului ☺

Vezi Galeria 

Zanzibar pentru mine a fost o EXPERIENȚĂ, una cu de toate amestecate. Am pornit la drum fără prea multe așteptări, m-am bucurat de fiecare zi, am încercat să înțeleg că fiecare om își cunoaște realitatea lui, a fost cu copilașii care alergau desculți și cereau bomboane, cu multă mizerie, cu o vegetație fabuloasă, cu priveliști senzaționale, cu un Ocean superb, cu experiențe culinare excelente, de la dulce la condimentat, la aromat, cu răsăriturile mele demențiale, cu muzica africană pusă de Dj la apus în diverse locații din Nordul insulei, locații despre care aflați de la cei unde sunteți cazați, noi am fost la Kae Funk Beach.

Noi am ales să stăm pe perioada sejurului, pe coasta de Est.

De ce?

Pentru răsărit și pentru că am ales să stăm în una dintre locațiile recomandate de Zanzibarezul (Ciprian Iftimie), am mers pe mâna lui în multe, locuiește în Zanzibar de 5 ani, cam știe rostul locului și felul oamenilor și e de mare ajutor asta. Nu se consumă carne de porc, cel puțin eu nu am văzut, Zanzibarul are o populație preponderent musulmană, Masaii spectaculoși prin portul și statura lor (îi veți remarca imediat), sunt creștini. Toți trăiesc în comuniune și spun, că e loc pentru toți, și mare adevăr grăiesc, căci avem loc cu toții pe acest Pământ.

Vezi Galeria

Zanzibarul nu este doar despre pozele frumoase și magnifice care sunt pe intsagram, tiktok sau facebook, Zanzibarul este și despre mizerie multă, oameni săraci în accepțiunea noastră dar extrem de relaxați, care se mulțumesc sau poate nu, cu ce au (realitatea fiecăruia, despre care vorbeam la început).

Nu se moare de foame, calamari, pește și caracatiță la 2 pași efectiv în Ocean, unii chiar merg imediat dupa reflux și culeg uneori efectiv cu mâna, așa cum culeg mango, nuci de cocos, fructul pasiunii, papaia sau banane din pom, de peste tot efectiv. Vezi vaci și capre destul de des și păsări, deci nu se moare de foame aici. Da, e un contrast, dar natura le-a ușurat considerabil modul de a-și procura hrana, o au doar la o intindere de mână, vremea este superbă și contribuie mult la un mental relaxat. Mai departe, ține clar de educație, mentalitate, tiparele cu care vin de generații, lipsa implicării Guvernului în foarte multe, dar mai ales în orice ține de curățenie ( în special), căci asta te frapează la orice pas aproape. Vezi pe malul oceanului animale care mănâncă din gunoaie, la doar 2 pași de unde eram cazați.

Vezi Galeria

Obișnuiți-vă că aproape la orice pas, chiar și la o plimbare banală pe malul Oceanului, să fiți însoțiți de copii care vor dulciuri, de persoane care vor doar să îți vândă ceva, un tur cu barca, o excursie cine știe pe unde, sau pur și simplu suveniruri, în mare parte făcute de ei. Nu sunt agresivi, doar că atunci când începi de la primele ore ale dimineții, devine destul de agasant și obositor, este de ajuns să ai un ”eye contact” și nu mai scapi. Poți foarte frumos însă și elegant, să le spui că nu ai nevoie de nimic și îți vezi liniștit de ale tale până te iau alții în primire ☺))).

Vezi Galeria 

Zanzibarul nu este doar despre locațiile frumoase și desenate parcă, ci este și despre ceea ce  vezi cu ochii tăi peste tot în jur, case care sunt făcute din chirpici, cele mai multe dintre ele, acoperite cu foi simple de tablă, fără geamuri, fără curți delimitate așa cum percepem noi o gospodărie. Așa cum am tot scris pe parcursul materialului, Zanzibarul, este o experiență, este despre culturi diferite, despre stiluri total diferite de viață, este și cu lene și delăsare multă, cu mizerie, este da, însă despre o vegetație superbă, despre peisaje senzaționale, despre fructe cu al căror gust rămâi în gând, este despre un pământ roșu extrem de roditor care se îmbină perfect cu verdele din jur, cu un cer superb, cu un Ocean de care nu te mai saturi, este un mix pe care am ales să îl privesc și să îl accept ca pe o experiență din care am ales să prețuiesc încă o dată locul unde stau. 

Câteva locuri musai de bifat:

  • Restaurant Baladin ( cu specific italian, dar găsiți și tradițional)
  • Restaurant Upendo (ambele sunt în apropierea poate a unuia dintre cele mai instagrambile locații – The Rock, ne bucuram de priveliștea lui de la Upendo, unde totul este superlativ)
  • Makuti ( unde noi am fost cazați, foarte bune cinele, energie extraordinară a locului)
  • Tiki pentru a vă bea cafeaua dimineața
  • Lemon , o cambuză cum se zice în limbaj de stradă, dar mâncare bună și prețuri foarte ok, și Lemon și Tiki sunt lângă Makuti.
  • În Paje sunt multe, recomand cel mai bun curry cu dorada, la Oxygen, super view este zona unde se face Kite când se retrage Oceanul este un adevărat spectacol la cafea ( eu nu practic, dar pot admira frumosul)

Ce nu trebuie să vă lipsească din bagaj:

  • Spray de țânțari
  • Loțiune de plajă cu factor mare de protecție (50 SPF)
  • Produsele pentru îngrijirea facială pe care le folosiți uzual, țineți cont că nu sunteți la voi în oraș și mergeți la farmacia de la colț de unde vă lauați la orice oră ceea ce vă trebuie, nu nu .
  • Vestimentație simpla, vaporoasă din materiale naturale: in, bumbac
  • Încălțări speciale pentru a intra în apă, sunt extrem de mulți arici în apă iar riscul de a vă înțepa este destul de mare
  • Bani în dolari, bancnote nu mai vechi de 2007, de 20/30/50/100 de dolari
  • Costum de baie, căci nu ai cum să nu faci o baie în Oceanul superb care se întinde în imensitatea lui în fața ochilor ☺
  • Pălărie/șapcă/eșarfă pentru a vă acoperi capul, soarele este destul de puternic de la primele ore ale dimineții
  • Încălțminte comodă pentru excursiile pe care vă recomand să le faceți, alegeți-le pe cele cu care voi veți rezona
  • Neapărat încălțămintea specială pentru a intra în apa Oceanului, sunt extrem de mulți arici, nu vi-i doriți în talpă ( eu i-am cumpărat de la Decathlon)
  • Protecție de platic pentru apă, pentru telefon, în care să vă puneți și banii, pentru excursiile cu barca
  • Musai o geantă/rucsac mai mic, în care să vă puneți diverse chestii pe care le veți lua cu voi în excursii (unele menționate mai sus și mai ales protecția solară)
  • În funcție de perioada în care alegeți să mergeți, puneți și ceva ușor pentru ploaie
  • câteva medicamente uzuale pe care să le aveți la voi dacă vă știți mai sensibili cu stomacul, poate alergici, sau pentru eventualitatea că răciți sau aveți vreo migrenă.

(din fericire personal nu am avut nevoie de nimic în mod special, dar un nurofen, o nos-pa, un carbune medicial sau un omez, avem mereu cu noi, bravo soțului care e responsabil cu farmacia de vacanță)

  • dulciuri pe care să le dați copiilor acolo, sunt mari amatori de cioco, biscuți, napolitate (am luat din supermarket pungi cu produse ambalate individual și sfat, împărțiți fiecăruia)
  • puneți în bagaje lucruri pe care nu le mai putarți, vor fi bucuroși să le primească cadou

Cam astea sunt lucrurile esențiale, pe care vă recomand să le aveți în bagaj.

Articolul ăsta este despre experiența mea, despre Zanzibarul văzut prin ochii mei, despre ce am trăit eu și despre locurile în care am mers eu. Cu siguranță mai sunt și altele, până la urmă în 7-8 zile nu prea poți face foarte multe, căci vrei totuși și timp de nefăcut nimic, căci venim să încărcăm niște baterii, eu cel puțin.

La final, vreau să îi mulțumesc în mod special lui Ciprian, alias Zanzibarezul, pentru tot suportul încă de la început când am creionat vacanța și după când am ajuns, mulțumiri și lui Alex care a fost omul care ne-a pus la dispoziție tot ce ne era necesar, ghizi, mașini, recomandări, taxi, excursii și apropo, în mod normal, am scris mai sus, taxi de la locația unde eram cazați până în Paje la Market este 4$ dus întors, când ne-am aventurat noi să ne luăm mașină singuri, că ce domne noi nu ne descurcăm, ei uite că nouă ne-au cerut 20$ ☺))))), deci mare grijă. Cred că am uitat să menționez că în zilele libere, am ales să mergem la masaj, cu 3 tipuri de împachetări în locația care se află tot sub tutela lui Ciprian, Ananda beach, peste drum de locația noastră, deci ca alternativă în zilele de pauză vă puteți răsfăța corpul cu un scrub cu cafea și nucă de cocos, sau mango cu fructul pasiunii … îmi venea să mă mănânc de-a dreptul, pentru toate acestea, Elena este acolo și vă răspunde prompt la solicitări. La Ananda există și cazare și zonă de restaurant, detalii puteți afla de la Zanzibarezul.

Dragilor, acestea fiind zise, sper că am reușit să creionez cât am putut de bine și cât de de concis am putut, cele 7 nopți și 8 zile de Zanzibar. Las pozele să vă spună ce nu am reușit poate eu, și pe voi să vă creionați singurei cu informații care sper să vă fie de folos, și să vă trăiți propria EXPERIENȚĂ în Zanzibar.

Dacă vă mai pot fi cu ceva de folos, aveți datele de contact și dați un semn, cu mare drag vă răsăpund. 

Bucurați-vă de fiecare zi, meritați !

XOXO
signature

Abonează-te!

Abonează-te și rămâi la curent cu ultimele noutăți!

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.

Bucătăria mea, idei pentru amenajare

Bucătăria mea, idei pentru amenajare

Posted on
Așa și?

Așa și?

Posted on
În fiecare zi un produs românesc – apă Artesia

În fiecare zi un produs românesc – apă Artesia

Posted on
Previous
Vacanța mea în Zanzibar, o EXPERIENȚĂ interesantă (II)
Vacanța mea în Zanzibar, o EXPERIENȚĂ interesantă (III)