Hydra – Insula magică a Greciei

Posted on Locație 12min citire

Al 3-lea an consecutiv în care mergem în Hydra și o promisiune pe care ne-am fâcut-o nouă înșine, ca în fiecare an, să ajungem în insula noastră iubită pentru câteva zile.

Hydra – o insulă mică, cu aproximativ 2000 de locuitori și o suprafață de 50 km pătrați, cu o energie aparte, cu istorie și lipsită de orice vehicul motorizat devine magică, spre fericirea noastră. Este o insulă situată în Arhipelagul Saronic, între Marea Myrtoan și Golful Saronic, în Marea Egee. Este considerată probabil cea mai liniștită insulă din Grecia și una dintre cele mai frumoase din marea colecție de insule grecești. A fost locul unde nume mari internaționale au ales să își petreacă parte din viața lor cum ar fi Leonard Cohen, Maria Callas, Aristotel Onassis.

Hydra, a cunoscut o dezvoltare navală și comercială în secolul al XVII-lea, iar prima școală pentru marinari a fost construită în 1645.

Ce o face specială? Cel mai popular lucru poate, lipsa traficului rutier de pe insulă. Există 2 mașini de gunoi, o ambulanță și o mașină de pompieri, adaptate ca și dimensiuni la specificul insulei, câteva străduțe extrem de înguste. Lipsa mașinilor, face această insulă fantastică, căci îi dă un aer special, poate de aici apare și parte din magie.

Este cosmopolită, elegantă, parcă desenată printre stânci, cu un port în formă de semilună unde sunt înșiruite terase, restaurante, magazine cochete și clădiri frumoase prin simplitatea lor.

Se merge pe jos, iar ce este de transportat, se face cu măgari, cărucioare mari din lemn și clasicul „cu cârca”.

Este locul unde te duci să te încarci cu tot ce este frumos, cu liniște și cu o pace aparte. Dacă vreți bumți bumți, cautați altceva, clar Hydra nu este pentru voi.

Hydra este pentru cei care apreciază liniștea dată de mare, de valuri, de zumzetul și freamătul din micuțul port, de muzica care se aude discret de pe la câte o terasă, liniștea aia întreruptă plăcut când și când de sirenele ferry-boaturilor care intră în port să aducă turiști și atenționează ambarcațiunile mici să nu ocupe culoarul.

Mă cazez de 3 ani la Iannis care deține 2 locații : Hydra Icons cu o terasă pe acoperiș care își oferă un view superb și Piteoussa, cu terase micuțe și cochete la camere și cu un loc de relaxare în fața clădirii, atât de simpatic că am crezut inițial că este o cafenea 🙂

Tot ceea ce eu voi așterne în aceste rânduri, sunt pur experiențele mele, locurile în care am fost și care mi-au plăcut, mai mult sau mai puțin, tocmai ca să aveți o idee cât mai precisă asupra acestei destinații.

Începem cu plecarea de acasă: zborul București-Atena, aproximativ 1h30min. Din aeroportul din Atena, am luat taxi, cost 50€, durată  40-50 min până în Portul Piraeus de unde se ia ferry, spre Hydra în cazul nostru.

Există mai multe tipuri de ferryboat-uri, noi am ales Flying Cat, cursă rapidă, cost 37€ / cursă, 1h20 min până în Hydra. Accesați Alpha Lines pentru mai multe info despre orar.

Aveți grijă când vă alegeți zborurile, în week-end ferry-boatul are program diferit și curse mai puține, dacă nu verificați din timp, riscați să pierdeți legătura pentru Hydra (adică ferry).
De regulă, dacă nu aveți zbor din București în prima parte a zilei, alegeți o noapte de cazare în Atena, nu strică un pahar de vin rece în Plaka :). Verificați ca cei din port să nu fie în grevă, noi am pățit-o în 2021, cu bilete luate din timp online, și ne-am trezit că nu ne-a despăgubit nimeni deși am făcut sesizări după.

Anul acesta am pățit-o iar, la modul că am ajuns duminică, sunt curse puține, avionul a venit cu întârziere și am stat 40’ la bagaje, am pierdut ferry de 17:30 și următorul era la 22:00, ajungeam undeva la miezul nopții. 
Aveam varianta să ne luăm o cazare în Atena – taxi 50€ dus + 50€ întors pt ferry a doua zi + 74 € bilete pentru ferry  și practic pierdut o noapte de Hydra. Am ales să mergem cu taxiul pâna în Metochi, localitate aflată pe continet, pe malul opus Hydrei, cost 200€ cursa de 2h și 30 min și de acolo o barca rapidă care te traversează spre Hydra, cost 60€. Practic, avem un cost suplimentar de 110€ dar am scutit ceva timp și ajungem la un 21.30 în Hydra. Am ales a 2 a varianta, în plus, ne era și greu să ne fâțâim prin Atena cu bagajele iar ideea să stau într-un port comercial 4h și ceva, duminica când e pustiu, nu prea îmi surâdea.

Bun, am ajuns în Hydra, Ianis ne-a trimis barca rapidă și apoi un om să ne ajute la bagaje iar noi, ne-am oprit să ne tragem sufletul la una dintre locațiile din micuța marină. 

O bucurie aparte, soarele apusese, era o atmosfera plăcută, turnul cu ceasul emblematic din Hydra se pregătea să bată și jumate, noi ne-am făcut comozi și ne bucuram de reîntâlnirea cu Hydra noastră.

Ai unde să mănânci bine, ai unde să savurezi o cafea și un pahar de vin cu super view-uri la pachet, ai de unde să îți cumperi o apă, un suc, un vin sau ceva de pregătit rapid pentru micul dejun dacă îți dorești. 

Hydra nu se laudă cu super-marketuri, exclus, nu se laudă cu super magazine pentru shopping, nu se laudă cu cluburi și nici cu plaje cu nisip fin ca în alte locuri din Grecia. Se laudă însă cu energia aparte pe care o întâlnești pe această insulă micuță și cosmopolită, nu este un loc unde să mergi „all inclusive” cu copii, este locul unde mergi tu cu omu’ tău, să te încarci și să respiri prin toți porii, o altfel de experiență, alături de adulți.

Dacă vrei să faci plajă și să te bucuri de un frappe sau un pahar cu bule reci pe un șezlong la soare, sunt curse în fiecare zi începând cu ora 10, cu o frecvență de 30 de minute sau din oră în oră, depinde pe ce plajă alegi să mergi.

Și în anii trecuți și anul acesta, am ales să mergem și la plajă, să ne bucurăm corpul și cu puțină culoare. Am să vă las mai jos câteva info despre 3 plaje la care noi am fost, cu plusurile și minusurile aferente.

Cea mai apropiată de Hydra, este Mandraki, la 10 min. cu barca rapidă, cost bilet 10€ (dus – întors). Locația este deținută de un proprietar englez, iar în port sunt bărcuțe cu banner cu denumirea fiecărei destinații, nu aveți cum să le ratați 🙂 .

Plusuri – șezlonguri extrem de comode, prosoape și apă incluse în preț.
Prețul însă diferă : primul rând 25€, rândul 2 – 20€ și rândul 3 – 15€ / șezlong. Anul trecut nu exista așa ceva, era cost uninc cred că 10-15€ max/șezlong. Asta e, pandemia a trecut și pe la ei și a lăsat în urmă prețuri mai mari.


Servire ireproșabilă, personal extrem de atent, restaurant cu mâncare bună. În vecinătatea lor, la 2 minute de mers pe jos, există o tavernă tipic grecească cu o vechime de aproape 100 de ani, business de familie. Aici poți mânca foarte bine și pe bani ok. În fața tavernei lor, poți închiria șezlonguri, la preț mai mic. 


Noi am ales Mandraki Resort Beach dar am mâncat la Taverna de lângă.
O bilă albă pentru ei, încearcă să minimizeze discomfortul creat că în Hydra nu sunt plaje cu nisip fin, și tot aduc nisip și pietricele mărunte tip mărgăritar, pentru a crea în timp, o plajă mai primitoare.

A doua plajă este St Nicholas. Este mai departe un pic, cam 30’ cu barca, cost bilet 18€. 

Sincer, personal nu mi-a plăcut. De la șezlongurile incomode care erau ce e drept mai ieftine , 7,5€ de persoană pâna la faptul că la pentru mâncare aveai o singura opțiune, un container amenajat cu 4 mese afară, încropit ceva pentru umbră iar mâncarea la caserolă. Opțiunile : salate 3 feluri, 3 sandwichuri și cred că cam asta era. Recunosc că am plecat destul de repede, ca să nu îmi stric ziua. Eu le postez și le menționez căci never say never, suntem diferiți și este posibil ca vouă să vă placă.

A 3 a opțiune pe care o recomand cu căldură, a fost Four Seasons Hydra , de care ne feream că mă gândeam că lăsăm juma din bugetul de vacanță. Deloc așa, spre surprinderea noastră.

Cost transport 10€, durata 10-15’ cu barca, costul șezlongurilor 10€ de persoană. Prosopul era extra – 5€ de persoană, noi nu am luat că le aveam pe ale noastre😄

Totul este mpecabil, personal, curățenie, locație, amenajare … iar taverna unde am mâncat, nota 10. Locația pentru masă, este tot a lui Four Seansons Hydra. Prețurile foarte ok, decente, ca și în Hydra în port. Las și aici câteva imagini, aici mi-a fost mai greu să aleg 🙂

A fost o super experiență, anul viitor voi merge la sigur la Four Seasons Hydra și voi mai bifa o plajă la care nu am ajuns, dar o puteți încerca voi : Vlychos Beach.

Vă recomand să aveți la voi acele încălțări speciale de intrat în apă, asta din cauza pietrelor din apă. Pentru mine a fost un chin. La plecarea din Four Seasons, am văzut însă că aveau la vânzare acest tip de încălțări, la 15€/set , modelcu talpa din cauciuc și în rest din material gen neopren. Mi-am cumpărat să am pe viitor, dar m-am ofticat că nu m-am bucurat de apa bună.

Păstrați biletele de pe bărcuțe, de multe ori, la retur, vi se cer, și nu le aveți, plătiți din nou.

Acestea fiind zise, încheiem capitolul plaja și trecem la ce mai puteți face în Hydra.

Luați la pas străduțele, fie că e dimieneața sau seara, sunt superbe, este foarte curat, și te abții cu greu să nu faci poze. Dacă vrei să îți cumperi ceva diferit, fie că vorbim de bijuterii unicat sau piese vestimentare, ai de unde alege. Au în general produse semnate de designeri greci, iar ca și prețuri sunt poziționate middle-up. Deci nu găsești chilipiruri ci lucruri deosebite și Made in Greece. Aveti muzeu în Port, aveți zonă de promenadă, sunt tot felul de evenimente în fiecare an după 20 iunie până la final de iulie. Vă recomand să vizitați farmacia Rafalia, una dintre cele mai vechi din Grecia, cu o arhitectura interesantă, punct de atracție în Hydra, cu o vechime de la 1890, deținută de familia Rafalia, cu o istorie în insula Hydra de peste 400 de ani.

Dimineața vă recomand să vă treziți mai devreme și să vă beți cafeaua sau să luați micul dejun în port la un 8, este unică starea și energia. Sunt doar localnici, pescari, clienții care vin să își ridice pestele proaspăt pescuit și curățat pe barcă. Nu lipsesc pisicile care așteaptă liniștite și obișnuite deja de întregul ritual, să își primească o masă copioasă din resturile de pește proaspăt. Apropo, obișnuiți-vă cu pisicile, sunt multe, foarte multe, iar grecii au grijă de ele, peste tot sunt adăposturi pentru apă și hrană.

Măgarii sunt aliniați și pregătiți pentru o nouă zi de lucru, vor fi încărcați cu tot felul .. de la bagajele turiștilor, până la televizoare, mărfuri pentru restaurante, flori în ghivece, pământ de flori, saci cu moloz de la clădirile care se renovează până la mobilă pentru case sau mobilier de terase. Este un spectacol interesant, nu se depozitează nimic pe insulă, totul se încarcă și este evacuat de pe insulă a doua zi în principiu pe vase un pic mai mari. 

Am câteva locuri unde vă recomand să mergeți, căci ce vacanță este aceea fără mâncare bună în locuri frumoase. 

Spilia – este pe un colț de stâncă, 4 min de mers pe jos, poți face plajă, baie, poți lua o gustare bună, un expresso freddo (căci nu folosesc nes, ci doar expresso) sau un gin bun în cazul meu. View-ul este demențial, noi stăm acolo, așa în acele scaune hamac, cu orele . Ca să aveți cel mai bun loc, rezervați-l cu o seară înainte, dacă mergeți, o să vedeți ce înseamnă loc bun, credeți-mă pe cuvânt :).

Papagalos – pentru mic dejun, pentru cafea, pentru iaurtul lor demențial cu fructe, pentru pizza senzațională (culmea în Grecia), pentru sandwich-clubul foarte bun pe care îl au, pentru paharul de vin roșu băut seara și cu muzică din aia faina din anii 90 pe fundal, cu portul care se desfășoară la picioarele tale.

Pentru o cină cu privit apusul în toată splendoarea lui – am ales Sunset, mai sus un pic de Spilia cu 150 metri. Sunset este detinut de cei de la Four Seasons Hydra, deci nu dati gres cu absolut nimic, cel puțin noi de 3 ani, mergem la ei măcar o dată când ajungem în Hydra. Tot la Sunset, după cină, coborâți câteva trepte și luați-vă ceva de băut în acorduri de muzică bună și priviți în larg, căci merită, este tot locația Sunset, un fel de „după masă” să îți faci siesta. Și la ei se poate face plajă, pe o stâncă amenajată și cu trepte să cobori în apă.

Tot pentru masa de seară Il Casta, restaurant mic, cochet, deținut de 2 frați napoletani crescuți de mici în Grecia. Super super mâncare, iar pastele mele cu tartar de ton, au fost ceva wow, a fost pentru prima dată în viață când am mâncat această combinație și abia aștept să mă mai întâlnesc cu preparatul ăsta. Să nu uit, luați-vă musai și salata cu dovlecei proaspeți și brânză, te lingi pe degete. 

Tot pentru cină, restaurantul cu o terasă superbă, de la 1825, Xeri Elia Douskos, unde caracatița la grătar și calamarii prăjiți  au fost de nota 10. Lume bună peste tot, oameni relaxați, îmbrăcați frumos, este una dintre tavernele preferate ale lui Leonard Cohen.

În port, pentru micul dejun am mers la Isalos, luați-vă micul dejun grecesc :), iar pentru cină am ales într-o seară Oraya Hydra. Aici vă rog mult, luați chiftelele cu dovlecei și brânză iar pentru cei care consumă carne – cotletul de porc. Practic stai și îți savurezi paharul de vin, umăr la umăr cu bărcile din port, te desparte de ele o alee de 5m lățime.

La toate locațiile, exceptând cele pentru mic dejun, aveți nevoie de rezervare, mai ales în perioada asta, până în septembrie. 

Vă mai recomand să încercați: Techne Restaurant & Social, Omilos ( este până în Sunset)

Și să nu uit, musai opriți seara, să vă bucurați de un cocktail bun, muzică și energie de vacanță la AMALOUR, luați pulsul unei nopți de Hydra.

Astea fiind zise și povestite, dragilor, sper să vă fi fost de folos informațiile, Hydra este unică și dacă ajungeți acolo o să simțiți asta doar dacă vă veți conecta cu Ea.


Chiar și localnicii spun:  cu Hydra te conectezi de la început sau nu.

Pentru noi a fost dragoste la prima vedere, iubim insula asta, și am atras și alți oameni dragi care s-au îndrăgostit pe loc de vibe-ul acestei insule. Nu există mașini, nu există scutere, nu există trotinere, poate 5-6 biciclete ale localnicilor. Ador să simt vibrația de dimineață când vin pescarii în port, ador să văd curiozitatea de pe fețele multora dintre cei care coboară de pe ferry și starea de peacefull cu care se pleaca de pe insulă, un loc în care am revenit și voi reveni de fiecare dată cu drag și dor.

Pentru noi, Hydra este Povestea noastră fără sfârșit, pe care ne dorim să o trăim an de an, cu noi experiențe și locuri noi descoperite și mai ales, cu dorul acela nebun după ceea ce deja știm acolo. Pentru noi Hydra, este Insula cu magie a Greciei, căci aduce de fiecare dată magie în viața noastră.

Dacă alegeți Hydra ca destinație și stați mai multe zile pe insulă, puteți alege câteva excursii și în insulele învecinate: Poros, Aegina și Spetses, cu ferry se ajunge undeva între 40 mi și o oră.

Vă rog să îmi scrieți dacă aveți întrebări și cu mare drag vă răspund și sper să vă fiu și de folos. 
Vă pot da contactele lui Ianis pentru cazare în Hydra și al lui Spiros pentru taxi în Atena. Sunt de încredere, extrem de serioși, paroliști și foarte amabili. 

Până la o viitoare revedere cu a mea Hydra, vă las să vă bucurați și voi de imaginile cu insula, văzută prin ochii mei, atât cât am putut să suprind. Sper să vă inspire ca să ajungeți și voi acolo, să descoperiți și alte minunății.

XOXO
signature

Abonează-te!

Abonează-te și rămâi la curent cu ultimele noutăți!

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Comments Yet.

În fiecare zi un produs românesc – Apa terapeutică Vâlcele

În fiecare zi un produs românesc – Apa terapeutică Vâlcele

Posted on
Hydra – Insula magică a Greciei

Hydra – Insula magică a Greciei

Posted on
În fiecare zi un produs românesc – apă Artesia

În fiecare zi un produs românesc – apă Artesia

Posted on
Previous
Primul – dar clar nu și ultimul
Hydra – Insula magică a Greciei