Rareori sunt conștienți de modul în care respirăm. Ca dovadă, reacția pe care ai avut-o la întrebarea din titlul articolului. Este adevărat că suntem programați ca organism să inhalăm și să eliminăm aerul într-un anumit mod, însă anumite obiceiuri de viață, deprinderi din copilărie, afecțiuni ale căilor respiratorii ne pot transforma respirația corectă, profundă, într-una superficială, cu implicații asupra sănătății întregului organism.
Tehnica de respirație corectă te poate ajuta să te oxigenezi mai bine, să ai o claritate a minții, să îți poți controla emoțiile, stresul și anxietatea, atacurile de panică și, alături de alte mijloace terapeutice, te poate susține în reconectarea cu sinele și pătrunderea în adâncurile inconștientului, pentru a vindeca traume și a elimina blocaje și autolimitări.
Ce poate fi greșit în tehnica de respirație?
Pentru a înțelege mai bine mecanismele respirației și cum ai putea să respiri greșit, să aruncăm o privire în aparatul respirator uman. Există trei elemente care lucrează împreună pentru a-ți permite să respiri: plămânii, diafragma și mușchii intercostali.
Când inspiri, diafragma se contractă în jos, spre abdomen, ceea ce lasă spațiu plămânilor în cavitatea toracică, să se extindă și să preia oxigen din aer. Mușchii intercostali, care se află între coaste, ajută la extinderea capacității toracelui.
Pentru a expira, diafragma se relaxează, revenind la starea inițială, făcând plămânii și cavitatea toracică să se contracte și să expulzeze dioxidul de carbon.
Dacă respirația este superficială, oxigenul nu ajunge până în partea inferioară a plămânilor, unde se află multe dintre vasele mici de sânge care furnizează oxigen celulelor. De aceea, respirația profundă te poate ajuta să încetinești ritmul cardiac și să îți stabilizezi tensiunea arterială. Poți face un test simplu: dacă ți se cere să respiri adânc și îndeplinirea sarcinii îți creează disconfort în torace, este posibil să ai o tehnică incorectă de respirație.
Cauzele unei respirații superficiale
Cu excepția unor deficiențe congenitale sau a inadecvatei dezvoltări a aparatului respirator la nou-născuții prematuri, suntem alcătuiți să putem respira corect, angrenând cât mai multe dintre vasele de sânge din plămân, însărcinate cu transportul oxigenului către celule. Cu toate acestea, de-a lungul vieții, capacitatea respiratorie se atenuează, scade volumul cavității toracice și primim de fapt mai puțin oxigen către celule, ceea ce, pe termen lung, ne îmbolnăvește sau ne îmbătrânește înainte de vreme.
Iată, în cele ce urmează, câteva posibilități prin care este posibil să nu ai o respirație corectă. În primul rând, trebuie să știi că stresul este inamicul principal al respirației profunde. În condiții de stres, procesele din organism sunt accelerate și tulburate, crește ritmul cardiac și respirăm scurt și mai rapid.
Postura deficitară, agravată de sedentarism, de faptul că petrece atâtea ore pe zi așezați pe un scaun, în bancă, la școală, apoi la facultate, după care avem un job la birou, accesarea dispozitivelor electronice timp de minute și ore în șir ne fac să stăm aplecați. În timp, capacitatea toracică se reduce și nu mai primim cantitatea optimă de oxigen prin inhalarea aerului.
Obezitatea, de care suferă multe persoane în țările civilizate, este o altă cauză a respirației superficiale. Când ai o masă corporală în exces, există mai mult țesut care apasă pe piept și diafragmă. Acest lucru îngreunează umplerea completă a plămânilor în timpul respirației, astfel încât respirațiile sunt mai scurte decât ai nevoie.
Nu în ultimul rând, dacă locuiești într-o zonă cu aer poluat, corpul tău poate fi înclinat în mod natural să nu respire aerul viciat, ceea ce duce în mod inconștient la respirații mai scurte.
Avantajele unei respirații corecte pentru gestionarea stresului și anxietății
Indiferent de cauza pentru care nu ai o respirație corectă, te pot ajuta câteva tehnici simple, prin care poți gestiona stresul, anxietatea și poți trece peste atacurile de panică.
Primul exercițiu poartă denumirea de respirație cu buzele strânse. Se realizează din poziție așezat, cu umerii și gâtul relaxate. Inspiri încet pe nas timp de două secunde. După ce ai numărat până la doi, strânge buzele ca și cum ai fluiera și expiră încet timp de patru secunde. Repetă acești pași de mai multe ori. Această metodă lentă de respirație controlată te va ajuta să te relaxezi și să vezi cum ar trebui să se desfășoare o respirație corectă.
A doua metodă este cunoscută sub numele de exercițiul de respirație de carte. Pentru a o încerca, întinde-te pe jos și pune câteva cărți ușoare pe torace sau propriile mâini. Inspiră lent și profund pe nas, simțind cum împingi cărțile sau mâinile în sus. Expiră apoi încet pe gură pentru de două ori mai mult timp decât ți-a luat să inspiri. Exersează vreme de 5 sau 10 minute această tehnică.
Pentru că fiecare celulă și sistem din organism depind de oxigen, vei simți beneficii considerabile asupra digestiei, funcțiilor cognitive, asupra clarității mentale și asupra imunității. De asemenea, respirația corectă te va ajuta să gestionezi stresul și anxietatea și să reduci atacurile de panică.
Alege să respiri corect și cere ajutor specializat dacă te confrunți cu disconfort în zona toracelui la inspirația profundă! Vei preveni în acest fel probleme de sănătate și te vei bucura de beneficiile cantității optime de oxigen necesar pentru funcționarea celulelor și structurilor corpului.
Ce părere ai?